50 CUKRAUS atspalvių, kuriuos privalai žinoti

Parduotuvių lentynos tiesiog marga nuo cukrumi pripildytų produktų. Ne tik saldumynai, bet ir padažai, pusryčių dribsniai, pieno produktai, gėrimai pripildyti cukrumi. Faktas, kad cukraus kasdienėje mityboje vartojame per daug, bet ar tikrai galima teigti, kad jis „nuodingas“ mūsų organizmui?

Skirtingi cukraus pavadinimai

Cukrus gali slėptis po daugeliu skirtingų vardų. Gamintojai puikiai išmano vartotojų kvailinimo technikas, todėl produktų etiketėse cukrų slepia po gražiau skambančiomis, dar ne tokiomis pažįstamomis cukraus variacijomis. Štai net 50 skirtingų cukraus pavadinimų:

  • Baltas cukrus
  • Stalo cukrus
  • Rudas cukrus
  • Gabalinis cukrus
  • Rafinuotas cukrus
  • Ekologiškas cukrus
  • Karamelizuotas cukrus
  • Cukranendrių cukrus
  • Runkelių cukrus
  • Fruktozė
  • Gliukozė
  • Laktozė
  • Kokosų cukrus
  • Palmių cukrus
  • Kukurūzų sirupas
  • Melasa
  • Cukranendrių melasa
  • Agavų nektaras
  • Demerara cukrus
  • Karamelė
  • Cukraus pudra
  • Maltodekstrinas
  • Muskovado cukrus
  • Maltozė
  • Ryžių sirupas
  • Miežių salyklas
  • Miltelinis cukrus
  • Gabalinis cukrus
  • Dekstrozė
  • Cukrozė
  • Miežių salyklo ekstratas
  • Invertuotas cukraus sirupas
  • Auksinis sirupas
  • Klevų sirupas
  •  Gliukozės sirupas
  • Fruktozės sirupas
  • Gliukozės-fruktozės sirupas
  • Natūralus medus
  • Dirbtinis medus
  • Karobų sirupas
  • Diatazė
  • Sacharozė
  • Etil maltolis
  • Datulių cukrus
  • Diastatinis salyklas
  • Vaisių sulčių koncentratas
  • Vynuogių cukrus
  • Turbinado cukrus
  • Geltonasis sirupas
  • Sorgum cukrus

Priklausomybė cukrui?

Tikriausiai jau girdėjote gąsdinančius šūkius „cukrus kaip narkotikai”, „cukrus jus nuodija” ir panašius. Bet ar būtų teisinga teigti, kad cukrus toks pat keliantis priklausomybę kaip alkoholis ar narkotinės medžiagos?

KOLKAS tokie teiginiai yra daugiau gąsdinimai negu realybė (1):

  • bandymai atliekami daugiausiai su pelėmis, o ne žmonėmis. Nėra aišku, ar žmonės masiškai reaguos taip pat kaip pelės.
  • bandymams pasirinktos tos pelės, kurios anksčiau buvo maitinamos cukrumi ir jį pamėgo.
  • skiriasi smegenų reakcija į cukrų ir narkotines medžiagas: suvalgius cukraus, dopamino lygis pakyla (dėl jo jaučiate pasitenkinimą po mėgstamo deserto), bet praėjus kuriam laikui, pasitenkinimas praeina. Vėl pakartojus savo mėgstamą desertą, nejaučiate dar didesnio pasitenkinimo, negu valgydami jį pirmą kartą. Tuo tarpu antrą kartą pavartojus narkotinių medžiagų, smegenys gauna vis didesnį pasitenkinimo jausmą, kuris perauga į priklausomybę (2).

Rekomenduojama cukraus norma

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja per dieną suvartoti daugiausiai 6 šaukštelius (25 gramus) pridėtinio cukraus. PRIDĖTINIS CUKRUS − tai gliukozė, fruktozė, stalo cukrus, kuriuos gamintojas, kulinaras ar paprastas vartotojas įdėjo į maisto produktus. Taip pat natūralus cukrus meduje, sirupuose, vaisių sultyse ir koncentratuose (3).

Atlikus matematiką, 3 puodeliai arbatos/kavos su 2 šaukšteliais cukraus/medaus ir normą jau turit! O jeigu dar koks sausainukas, javainiukas ar kečupas prie mėsos? Cukraus šaukštelių skaičius gali greitai užaugti.

Kaip dėl natūralaus cukraus vaisiuose/piene?

Mūsų organizmui nesvarbu, ar cukrų beriate tiesiai į burną, ar gaunate jį iš natūralių šaltinių − galiausiai jis patekęs į kraują pavirsta gliukoze − energija smegenims ir raumenims.

Ar tai reiškia, kad tuomet galite visas savo pastangas maitintis sveikiau mesti į šiukšliadėžę ir vietoj obuolių kilogramo nusipirkti dėžę sausainių? TIKRAI NE. Valgydami cukrų iš natūralių šaltinių − vaisių, pieno produktų − gaunate dar krūvą vitaminų ir naudingų medžiagų. Skaidulos vaisiuose (ne sultyse) sulėtina cukraus išsiskyrimą − užtikrina sotumo jausmą, gerina virškinimą (kitaip − apsilankymų tualete patirtį).

Kaip žinoti, kiek cukraus produkte?

Į sudedamųjų dalių sąrašą turi būti įtraukiamos visos maisto produkto sudedamosios dalys pagal svorį mažėjančia tvarka. Kuo cukrus AUKŠČIAU sudėties sąraše, tuo jo DAUGIAU.

Kodėl verta vartoti mažiau cukraus?

  • tuščios kalorijos − cukrus neturi jokių naudingų medžiagų, iš jo gaunate tik didelę porciją greitos energijos, kuri nepanaudota fizinei veiklai, taip pat greitai pavirsta noru suvalgyti „dar kažką” − dažniausiai „kažką saldaus”, o galiausiai papildo minkštąsias kūno atsargas.
  • sveikesni dantys − mažiau vizitų pas dantų specialistus.
  • alkio kontrolė − didelis cukraus suvartojimas siejamas su suprastėjusia alkio kontrole (jei nuolatos jaučiatės alkani, cukrus gali būti priežastis).
  • stipresnis imunitetas − rečiau peršalsite ir pasipuošite tomis žavingomis pūslelėmis ant lūpų.
  • lieknesnė figūra.

Cukrus gali būti naudingas

Ar cukraus reikia paniškai bijoti ir visiškai jo atsisakyti? Tai reikštų, kad net išskirtinėmis progomis negalėsite paragauti pačių skaniausių kulinarijos šedevrų, per šeimos šventes atsisakysite pagal prosenelės receptą keptų pyragų, keliaudami negalėsite susipažinti su naujomis maisto kultūromis. Skamba depresiškai! Galiausiai toks ribojimas gali tapti rimtu valgymo sutrikimu ir neigiamai paveikti psichinę sveikatą − tai yra labai svarbi bendros sveikatos dalis.

Tiesiog daugiau dėmesio atkreipkite į savo kasdienius pasirinkimus. Pamėginkite pridėtinio cukraus vartoti mažiau įprastomis dienomis, bet saikingai pasilepinkite ypatingų švenčių proga, savaitgaliais. P.S. SAIKINGAI − nereiškia ledų kibirėlis, plyta šokolado ar trys gabaliukai torto.

 

 

Atsakyti

Naviguoti