Produktų etiketės: kaip neapsigauti jas skaitant?

Visi mitybos pokyčiai prasideda nuo mūsų pačių sąmoningumo. O sąmoningumas prasideda tuomet, kai pradedame atidžiau rinktis, ką dedame į burną. Parduotuvių lentynose esančių produktų gausoje tikrai lengva pasimesti. Todėl paruošiau jums kelis patarimus, kurie padės teisingai pasirinkti naudingesnius sveikatai pirkinius ir produktų etiketės nebekels jokio galvos skausmo.

1. Sudėtis: AUKŠČIAU = DAUGIAU

Maisto produkto sudedamosios dalys nurodomos pagal svorį MAŽĖJANČIA TVARKA. Tai reiškia, kad pirmojo ingridiento gaminyje bus daugiausiai, o paskutinio − mažiausiai. Pavyzdžiui, jeigu jūsų mėgstamo jogurto sudėtis prasideda cukrumi, o baigiasi pienu, tai žinokite, kad tokiame jogurte daugiau cukraus nei paties jogurto.

2. Porcijų apgavystė

Atkreipkite dėmesį į pakuotės svorį ir savo suvalgomos porcijos dydį. Gamintojai įprastai nurodo 100 gramų energetinę vertę, o ne tikro pakuotės svorio kalorijas. Rekomenduojamos porcijos dydis taip pat gali būti gerokai mažesnis, nei pati pakuotė. Kad ir kaip būtų smagu, bet deja, visas šokoladas tikrai nėra viena porcija. Žiūrėkite, kokia rekomenduojama porcija nurodyta ant produktų etiketės.

3. Per daug angliavandenių?

Etiketėse nurodomas bendras cukraus kiekis − tiek natūraliai esantis produktuose, tiek pridėtinis, o kartais išvis nenurodomas (kaip atpažinti užslėptus cukraus pavadinimus skaitykite čia).  Atkreipkite dėmesį, kiek gramų angliavandenių yra 100 gramų produkto. Jei angliavandenių virš 50 gramų ir tai ne vaisius, didelė tikimybė, kad produktas perdirbtas, pasaldintas ir neturi skaidulų. Daug angliavandenių turintis maistas tinkamesnis aktyviomis dienomis (bet net ir tokiais atvejais naudingiau rinktis natūralius angliavandenių šaltinius − vaisius, daržoves, avižas, pupeles).

4. Nepamirškite skaidulų!

Kuo daugiau skaidulų, tuo lėčiau produkte esantis cukrus/angliavandeniai pateks į kraują, todėl negausite energijos šoko, o ji išsiskirs palaipsniui. Todėl po valandos neieškosite, ką čia dar suvalgius. Be to, skaidulos gerina žarnyno darbą, saugo imunitetą, širdį.

5. Daugiau baltymų − gera idėja

Baltymai užtikrina sotumo jausmą, taip pat yra atsakingi už kūno ląstelių atsinaujinimą (raumenys, oda, plaukai, nagai, hormonai). Jei rinktis tarp daugiau baltymų ir daugiau angliavandenių turinčio produkto, pirmenybę naudingiau teikti produktui su didesniu baltymų kiekiu etiketėje.

6. Nebijokite riebalų

Gerieji riebalai iš natūralaus maisto yra būtini, kad visos su maistu gaunamos naudingosios medžiagos patektų į mūsų ląsteles. Ypač vertingi riebioje žuvyje, alyvuogių aliejuje, avokaduose, sėklose, riešutuose esantys riebalai. Šie riebalai dažniausiai yra savo pirminėje formoje, kuriai net etiketės nereikia.

Dėmesį atkreipti reikia tais atvejais, kai produkto etiketėje yra hidrintų/transriebalų − jie pavojingi sveikatai, gali sukelti širdies ligas, vėžį. Jų savo kasdienėje mityboje reikėtų vartoti kuo mažiau. Dažniausiai šie riebalai slypi produktuose su sojų, kukurūzų aliejumi, margarinu. Tokiuose riebaluose dažnai kepami bulvių traškučiai, spurgos, jie naudojami pigiuose konditerijos gaminiuose, sausainiuose, šokoladuose.

 

Atsakyti

Naviguoti