Sveikesnės bulvytės fri su naminiu pomidorų padažu pietums

Bulvytės fri… Vaikai jas dievina, mes suaugusieji, pripažinkime, kad irgi pasiduodame pagundai ir karts nuo karto pasirenkame jas garnyrui arba bent jau „pavogiame” kelias traškias bulvytes iš svetimos lėkštės. Gal bulvytės fri tampa prašmatnesnėmis bulvių skiltelėmis, o gal belgiškomis bulvėmis, bet aišku viena — kad ir kaip tos bulvytės pavadintos, kad ir kaip jos tiktų prie tam tikrų patiekalų (mh, midijos ir fritkės), nėra jos mums sveikiausias pasirinkimas. Kad savo mėgstamomis bulvytėmis galėtumėte lepintis dažniau, o „dovanų” negautumėme hidrintų riebalų ir druskos bombos, siūlau pasigaminti daug draugiškesnę sveikatai versiją! Štai jums sveikesnės bulvytės fri iš maistingesnių saldžiųjų bulvių ir dar su naminio pomidorų padažo receptu. Šitam patiekalui puikiausiai galioja taisyklė – grožis yra paprastume, nes nieko daugiau netrūksta prie keptų saldžių bulvių lazdelių ir pomidorų padažo derinio.

Reikės:

*2 porcijoms

Bulvytėms:

  • 1 didelės saldžiosios bulvės
  • 1 šaukšto saldžiosios paprikos miltelių
  •  1 šaukšto aliejaus (tinkamo aukštai temperatūrai)
  • Žiupsnio druskos

Pomidorų padažui:

  • 2 vidutinio dydžio pomidorų
  • Pusės svogūno
  • 1 česnako skiltelės
  • 1 šaukštelio obuolių arba balzaminio acto
  • Žiupsnelio druskos ir pipirų

Paruošimas:

Bulvytės

  1. Nulupti saldžią bulvę ir supjaustyti šiaudeliais.
  2. Jeigu turite laiko ir kantrybės, geriausia bulvytes palaikyti bent valandą inde su šaltu vandeniu (taip bulvės netenka kažkiek krakmolo, o bulvytės iškepa traškios ir nesuglebusios).
  3. Nusausinti bulvytes popierine servetėle, apšlakstyti aliejumi ir paprikos milteliais.
  4. Kepti 200-220 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių.
  5. Druska apibarstyti tik ištraukus iš orkaitės, tai irgi padės bulvytėms nesuminkštėti kepimo metu.

Padažas

  1. Pomidorus ties koteliais nesmarkiai įpjauti kryžiuku.
  2. Pasiruošti du dubenis, vieną su šaltu vandeniu ir ledukais, o kitame sudėkite pomidorus.
  3. Verdančiu vandeniu užpilkite pomidorus ir palaikykite vieną minutę, tuomet iškarto juos perkelkite porai minučių į ledinį vandenį. Taip pomidorų odelės atšoks ir jas bus lengva nulupti.
  4. Nulupkite pomidorų odeles.
  5. Susmulkinkite svogūnus ir česnaką ir lengvai juos apkepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus.
  6. Sudėkite ant suminkštėjusių svogūnų pomidorus ir juos šaukštu dar pamaigykite, kad išbėgtų sultys.
  7. Įdėkite šiek tiek acto, prieskonių ir leiskite pomidorų padažui lengvai pasitroškinti apie 5 minutes, tuomet sutrinkite maisto smulkintuvu.

Atsakyti

Naviguoti